04
Alumni
Dacă ne-am ghida după definiția regăsită în Statutul SiSC, statutul de alumnus este un statut onorific, conferit persoanelor care au avut o activitate excepțională în SiSC.
Dar ce înseamnă, de fapt, un alumnus?
Probabil fiecare ar răspunde diferit la această întrebare, pentru că în ochii fiecăruia au apărut diverși alumni care au conturat acest statut. În esență, sunt membrii obișnuiți, ca mine, ca tine, ca cei dinaintea noastră sau ca cei care vor urma. Doar că de-a lungul timpului sunt anumite etape pe care un membru SiSC le parcurge, de la recrutare până la alumnizare.
Un alumnus este acel recrut care a intrat cu gândul de a-și face mulți prieteni și studenția specială.
Acel membru care a renunțat la multe ore de somn pentru a ajuta la realizarea cu succes a proiectelor și care le-a spus părinților că trebuie să rămână în București ca să învețe, dar care de fapt voia să ajungă la un eveniment SiSC.
De ce ne ajută să cunoaștem acești alumni?
Fiecare civilizație își cunoaște strămoșii, legendele sau poveștile despre aceștia, modul cum au acționat în diverse contexte, de unde a început totul, cine a început totul. Noi nu ar trebui să fim mai diferiți, deoarece SiSC-ul reprezintă o entitate cu o mare istorie în spate. Această istorie a adus organizația în punctul actual, punct în care noi ne bucurăm de experiența de a fi SiSC-ot și de a ajuta studenții. Ei bine, acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă nu existau toate cele 23 de generații de SiSC-oți dinaintea noastră care prin truda lor au conturat acest cadru în care ne aflăm. Astfel, alumnii în special au conturat proiectele, departamentele, documentele, imaginea SiSC-ului și au imprimat din pasiunea lor în SiSC.
De asemnea, ei au trăit schimbări de organizare atât internă cât și externă și poate unii dintre ei chiar au pus bazele acelor noi idei. După cum bine știți în SiSC avem două momente în care organizăm evenimente de tip living library, o dată la recrutări și o dată în TB-ul mare. V-am zis acest lucru deoarece alumnii ar trebui priviți mereu ca o oportunitate de a învăța mai multe, deși sună amuzant un fel de Living Library etern al SiSC-ului, la care putem apela oricând ca să aflăm greșelile lor, reușitele, toate bucuriile pe care le-au avut pe parcursul lor în SiSC. Ei o să rămână mereu alături de noi și nu ar refuza niciodată o întrebare venită de la o persoană care face ce-i aducea lui zâmbetul pe buze cândva.
Câți alumni avem?
Foarte mulți, gândiți-vă că au existat 23 de generații până acum, omitem ultimele două deoarece încă nu îndeplinim criteriile de alumnizare și ne rămân 21. Din aceste 21 de generații garantat niște persoane au ieșit din tipare și au modificat SiSC-ul în bine. Vă pot spune că prima Gală în care s-au prezentat membri care au primit statutul de alumnus a fost în 2013, de atunci înainte Vicepreședintele Interne s-a ocupat de menținerea unei baze de date cu toate persoanele care primeau acest titlu pentru a putea ține legătura cu ei.
Ce este înainte de 2013 este destul de incert pentru noi deoarece nu sunt documente exacte păstrate. Însă, cu ajutorul unor oameni care au fost în acele perioade incerte în Board s-au aflat alumni și mai vechi. În anul 2020, în cadrul AMA de validare, au fost ridicați/recunoscuți la statut de alumnus (chiar dacă înainte erau) board-urile din 1996 și 1997 la propunerea Board-ului actual.
De asemenea, la propunerea unor actuali membri a fost recunoscut statutul de alumnus și al coordonatorilor STS pe primele trei ediții. Acestea fiind zise, numărul de alumni nu-l cunoaștem exact însă pe cei pe care-i cunoaștem deja trebuie să încercăm să-i ținem cât mai aproape de organizație și cu timpul poate să descoperim și mai multe necunoscute din istoria noastră.
Cum putem intra în contact cu alumni?
Alumnii nu sunt greu de găsit atunci când chiar îți dorești să discuți cu unul. În SiSC există evenimente speciale care să favorizeze interacțiunea SiSC-oți - alumni în special în etapa când SiSC-oții sunt juniori. Un astfel de eveniment este SiSC-oțiada, care se desfășoară fix înainte de perioada alegerilor noului Board, unde alumnii sunt invitați să le povestească tinerilor SiSC-oți experiența lor în SiSC.
De asemenea, la ședințele departamentelor sigur apar alumni din generațiile proaspăt alumnizate și eventual la cererea directorului sau la ședințe mai speciale și alumni din generațiile vechi. Oricând vreți să aflați ceva despre trecut puteți întreba VI-ul pentru a vă pune în contact cu un alumnus care v-ar putea satisface curiozitatea. Acest contact cu alumnii este foarte important deoarece cu cât ne apropiem mai mult cu atât ei încă simt spiritul SiSC-ului și reușim să-i ținem aproape.